Ceea ce putem admira în muzee, galerii sau expoziții de artă contemporană sunt adesea obiecte bizare sau chiar banale, ce pot trezi în noi sentimente contradictorii. Însă, odată ce ne interesăm și citim mai mult despre o anumită lucrare, ceea ce părea lipsit de sens ajunge să fie perceput altfel. Într-adevăr, pare că în arta contemporană poți face orice, atâta timp cât cineva se găsește să aprecieze ceea ce faci. Însă nu orice lucrare este apreciată și nu oricine se poate consacra în acest domeniu. Chiar dacă pare lipsită de reguli, arta timpului nostru are propriile criterii de selecție și propria identitate. Cum ar trebui să ne raportăm la arta contemporană? Ce aduce și ce se pierde? Cum ne afectează și care sunt sensurile și non-sensurile acesteia?

Invitații noștri au fost domnul profesor Dan Eugen Rațiu, artista Mirela Ivanciu și criticul de artă Dalina Bădescu. Discuția a fost moderată de colegul nostru, Tudor Alexandru Jinga.

 

Dezbaterile Syntopic reprezintă un proiect al platformei Syntopic prin care încercăm să aducem împreună specialiști din discipline diferite, care să discute despre temele și subiectele de interes pentru societatea contemporană. Dezbaterile Syntopic încearcă să răspundă nevoii de a readuce în prim planul discuțiilor publice experți și specialiști a căror competență și autoritate epistemică pot contribui la clarificarea și soluționarea acelor probleme care ne afectează pe toți.


image_pdf

Dacă v-a plăcut articolul pe care tocmai l-ați citit, puteți să sprijiniți printr-o donație următoarele texte pe care le pregătim pentru dumneavoastră, accesând:
Syntopic este un proiect publicistic inedit, care încearcă să aducă laolaltă opinii, idei și autori într-un cadru de dezbatere civilizat. Este inedit deoarece își propune să introducă în spațiul românesc teme și argumente care, în general, lipsesc din dezbaterea publică. Este pluralist fiindcă nu urmărește o linie doctrinară sau ideologică, ci promovează standardele și valorile perene ale dialogului rațional și respectului față de celălalt.

Scrieți un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.