Eu sunt cel care, căutându-mi pacea, mi-am găsit

Proprii ochi ghimpați,

Eu sunt cel care a orbecăit pentru cuvinte

Și care a găsit în locul lor

O săgeată în propria-mi mână,

Eu sunt zidarul ale cărui ziduri ferme înconjoară

Un pământ care se surpă.

Când boala mă va răpune sau când voi înnebuni

Nu mă batjocoriți, nu mă înlănțuiți,

Când mă voi întinde către vânt

Voi să nu mă puneți jos:

Chiar dacă chipul meu e o carte arsă

Și un orășel părăsit.

 

Poetul britanic Sidney Keyes s-a născut în 1922 și a început să scrie poezii în copilărie. A publicat două volume de poezii în timpul studenției sale la Oxford. După terminarea facultății de istorie, s-a înrolat în Armata Britanică în 1942 și a continuat să scrie poezii până în 1942, când a fost omorât în bătălie în deșertul tunisian. Avea doar 20 de ani.

Astăzi, Sidney Keyes este considerat un poet englez major al războiului, cunoscut pentru „intensitatea subită” [Clive James] a versurilor sale.

Original: War Poet”, Sidney Keyes

Fotografie de Iarina Albu

 

image_pdf

Dacă v-a plăcut articolul pe care tocmai l-ați citit, puteți să sprijiniți printr-o donație următoarele texte pe care le pregătim pentru dumneavoastră, accesând:
Andreea Iulia Scridon este scriitoare și traducătoare româno-americană. A studiat Literatură comparată la King’s College London și Scriere creativă la Universitatea Oxford. Este autoarea a patru cărți de poezii în limba engleză, publicate la edituri din Marea Britanie și SUA: A Romanian Poem (MadHat Press), Calendars (Broken Sleep Books), și Across The Nile-Green Sky (Greying Ghost Press). Volumului ei în limba română, Hotare, a fost distins cu Premiul II în concursul de manuscrise „Împlinește un Vis”, Editura Universitară, 2021. În 2020, i s-a acordat Premiul Editorial STAAR din partea Universității Oxford, pentru activitatea de jurnalist cultural. Este de asemenea traducătoare din română în engleză.

Scrieți un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.