Născut în 1984 în Lidzbark Warminski, Polonia, Grzegorz Gwiazda trăiește și lucrează în orașul său natal. A avut expoziții în galerii de prestigiu din țara natală, din Austria și Germania. Lucrările sale sunt, de asemenea, expuse în Museu Europeu d’Art Modern din Barcelona.

Gwiazda stăpânește cu măiestrie tehnicile de sculptură clasică academică și de secol XIX, dar este conștient de modul în care avangardele din secolul al XX-lea le-au respins ca să impună, fiecare, tipul său de manierism. De aceea caută să evite orice tip de „înregimentare”. Creațiile sale, eclectice în stil, se situează într-o zonă de confluență a mai multor școli moderniste: expresionism, futurism, minimalism.

Grzegorz Gwiazda abordează problema condiției umane din perspectiva suferinței – a celei degradante, umilitoare, demoralizatoare. Expresiile trupurilor și chipurilor personajelor pe care le modelază dezvăluie chinul celui torturat de neputință, vinovăție, rușine. Durerea și sentimentele morbide transformă fizionomia, o macerează, devin una cu carnea, o strivesc, o deteriorează, destramă contururile feței și ale trupului. Puterile maligne ale frustrării, disperării, remușcării opacizează identitatea sau chiar i se substituie. Ființa umană torturată de ele devine una cu trăsăturile irecognoscibile, amorfe. Resentimentul sau frustrarea urâțesc și înrăiesc, perturbă, deformează, distrugând elementele distinctive ale ființei individuale.

Imagini: Blogul personal al artistului Grzegorz Gwiazda

image_pdf

Dacă v-a plăcut articolul pe care tocmai l-ați citit, puteți să sprijiniți printr-o donație următoarele texte pe care le pregătim pentru dumneavoastră, accesând:
Ilinca Bernea este scriitoare și poetă, doctor în filosofie, cu specializarea teoria artei/estetică. Este critic și curator de artă, laureată a unor premii naționale de literatură. Dintre romanele sale amintim Numele tău și Alte Erezii, publicat de Polirom în 2017 și Cutia Neagră, publicat de Timpul, căruia i-a fost decernat premiul pentru proză al revistei Convorbiri Literare.

Scrieți un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.