Michele Mikesell s-a născut 1973 în Alabama. În prezent locuiește și lucrează în Dallas. Este unul dintre cei mai titrați artiști americani ai momentului. Lucrările ei au fost expuse în galerii și târguri de artă și fac parte din colecții private internaționale din Londra, New York, Miami, Dallas, Santa Fe, Hong Kong și Singapore. Mikesell a avut recent o expoziție solo la Muzeul de Artă Ardmore din Oklahoma.

Lucrările ei sunt parabole ludico-tragice ale mediilor urbane postmoderne și ale societății de consum. Personajele portretizate sunt bufoni ai lumii contemporane. Nimeni nu e ce pare a fi. Acești hibrizi umani au o natură înșelătoare, duală sau într-atât de alterată și modificată încât nu îi mai poți identifica esența. Aparițiile pseudo-umane din lucrările artistei sunt ființe captive într-o natură alterată care au fuzionat cu mediul. Identitatea lor umană se mai reflectă doar în tristețea unei priviri sau în amărăciunea unui zâmbet, sunt entități fragmentare, dislocate, deformate sau ecranate de diverse elemente exterioare, estompate; sunt mutanți ai unei societăți în care orice e posibil și în care limitele nu mai sunt trasate de natură.

Sunt personaje de fabulă contemporană. Limbajul estetic în care sunt conturate e, însă, suficient de ambiguu încât să nu fie limpede dacă e vorba despre animale antropomorfizate sau de oameni travestiți în animale. Ceea ce este limpede și fără echivoc este singurătatea lor. Nu există relație decât între cele două naturi întrepătrunse simbiotic, nu și între creaturi diferite. Lucrările sunt, astfel, alegorii ale excesului de particularizare a individualității, ironii subtile la adresa politicilor culturale identitare care îi fac pe oameni să se simtă „speciali” cu prețul alienării față de specie.

Animalitatea conținută în acești hibrizi, care e una non-umană, este la rândul său artificializată, culturalizată, produsă de om, reificată. Individul a devenit o categorie de interval între medii și specii, între naturi incerte. O singularitate bizară. O ființă irecognoscibilă, fără semeni. Deopotrivă subversivă și fascinantă, opera artistei Michele Mikesell este o critică substanțială la adresa culturii dominante.

Imagini: Pagina personală a artistei Michele Mikesell

image_pdf

Dacă v-a plăcut articolul pe care tocmai l-ați citit, puteți să sprijiniți printr-o donație următoarele texte pe care le pregătim pentru dumneavoastră, accesând:
Ilinca Bernea este scriitoare și poetă, doctor în filosofie, cu specializarea teoria artei/estetică. Este critic și curator de artă, laureată a unor premii naționale de literatură. Dintre romanele sale amintim Numele tău și Alte Erezii, publicat de Polirom în 2017 și Cutia Neagră, publicat de Timpul, căruia i-a fost decernat premiul pentru proză al revistei Convorbiri Literare.

Scrieți un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.