Mel McCuddin s-a născut în Spokane, Washington, în 1933. A studiat la Universitatea Eastern Washington, Fort Wright College și Spokane Arts Center. Picturile sale timpurii se înscriu, în cea mai mare parte, pe linia expresionismului abstract și au evoluat treptat spre stilul actual. El începe o pictură fără nicio idee în minte și, la un moment dat, culorile așternute pe pânză îi sugerează ceva.

Tehnica artistului a evoluat de-a lungul anilor. Pictează direct pe pânză, fără desen sau contur preliminar. De multe ori, imaginea dă aspectul de a fi luminată din nou cu culoarea strălucitoare din jurul marginilor. Lumina este de obicei ambiguă, părând să provină din mai multe surse sau din nicio sursă definibilă.

Aparițiile din lucrările sale sunt personaje don quijotești, cvasi-ridicole, naive, au ceva copilăros în ele, plutesc în vacuitate, undeva la intersecția dintre basm, fabulă, un mediu oniric și realitatea anodină. Par a își urma o traiectorie proprie, mai curând ca niște marionete ale unui destin imperturbabil, de damnați, decât ca niște conștiințe capabile de revoltă sau problematizări.

 

Imagini: Mel McCuddin – The Art Spirit Gallery of Fine Art

image_pdf

Dacă v-a plăcut articolul pe care tocmai l-ați citit, puteți să sprijiniți printr-o donație următoarele texte pe care le pregătim pentru dumneavoastră, accesând:
Ilinca Bernea este scriitoare și poetă, doctor în filosofie, cu specializarea teoria artei/estetică. Este critic și curator de artă, laureată a unor premii naționale de literatură. Dintre romanele sale amintim Numele tău și Alte Erezii, publicat de Polirom în 2017 și Cutia Neagră, publicat de Timpul, căruia i-a fost decernat premiul pentru proză al revistei Convorbiri Literare.

Scrieți un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.