Ruxandra Cesereanu

Ruxandra Cesereanu este poetă, prozatoare, eseistă. Este profesor în cadrul Departamentului de Literatură Comparată al Facultăţii de Litere din Cluj. Face parte din stafful Phantasma, Centrul de Cercetare a Imaginarului, în cadrul căruia a susținut ateliere de scriere creatoare în poezie, proză și scenariu de film (2002-2021). A publicat opt cărți de eseu (de mentalitate și literatură comparată), cea mai recentă fiind Călătorie spre centrul infernului. Memorialistica și literatura închisorilor și lagărelor comuniste (Editura Manuscris, 2018, ediția a treia). A publicat nouă cărți de poezie, cea mai recentă fiind Sophia România (balade postumane), Casa de editură Max Blecher, 2021. A publicat șapte cărți de proză, între care romanul parabolic Angelus (Humanitas, 2010) și romanul-frescă Un singur cer deasupra lor (Polirom, 2014). Douăsprezece din cărțile sale de poezie și proză au fost traduse în engleză, italiană, franceză, maghiară și bulgară.

Poliția politică din România comunistă

Securitatea a apelat la brutalitate fizică extremă în prima etapă a funcţionării sale (1948-1964), optînd apoi, în cea de-a doua perioadă (1964-1989), pentru o formă insidioasă de persuasiune pavloviană, chiar dacă şi în această perioadă au mai existat destule cazuri de agresiune fizică asupra opozanţilor regimului comunist.

Linşarea intelectualilor în perioada comunistă. Cazurile Golopenţia şi Mărgineanu

Linşarea intelectualilor, în perioada comunistă, a fost unul din scopurile regimului instaurat abuziv în România. Linşarea mediatică propagată de ziarele comuniste era pigmentată strategic cu reacţii ale presupuşilor oameni ai muncii (fie ei reali ori confecţionaţi de Securitate); procedeul viza mai întâi uciderea în efigie a celor arestaţi, apoi umilirea şi maltratarea lor de facto în timpul anchetei, dar şi după, în detenţie. Moartea pur şi simplu a „duşmanilor poporului” nu era satisfăcătoare: trebuia înainte de toate ca aceştia să fie umiliţi, înfricaţi şi distruşi psihic.