Astăzi vă prezint una dintre artistele pe care le îndrăgesc cel mai mult și care e, îmi place să mă laud, descoperirea mea, căci nu e consacrată. După criteriile mele de evaluare e fa-bu-loa-să. E de origine germană, dar trăiește în Franța.

Lucrările ei, influențate deopotrivă de desenele copiilor, de tot ce înseamnă street art și graffiti și de arta naivă, combină spectaculos tehnici și stiluri pentru a plăsmui compoziții anecdotice, dar profunde și încărcate de comentarii sociale și psihologice. Lucrările ei sunt fabule vizuale despre relații și caractere. Personajele-animale nu sunt reprezentate realist, sunt hibride; fiecare dintre ele pare a avea caracteristicile mai multor specii, ceea ce face aluzie la mixajul eclectic de elemente caracteriale ale personalității umane.

În sens estetic, deformează imaginile la gradul ideal de ambiguitate și expresivitate. Înzestrată cu un simț al culorii fascinant, artista dezvăluie privirii un univers încântător, armonios, pitoresc, dar și intrigant, bogat în detalii și nuanțe. Narațiunile vizuale sunt ludice și comice, dar au și accente dramatice.

Una dintre lucrări mi-a amintit de o poveste delicoasă, germană, pe care mi-o spunea bunica în copilărie: Cântăreții din Bremen.

Aș spune că pictura ei s-ar încadra pe linia unui expresionism naiv.

Imagini: CanalBlog

image_pdf

Dacă v-a plăcut articolul pe care tocmai l-ați citit, puteți să sprijiniți printr-o donație următoarele texte pe care le pregătim pentru dumneavoastră, accesând:
Ilinca Bernea este scriitoare și poetă, doctor în filosofie, cu specializarea teoria artei/estetică. Este critic și curator de artă, laureată a unor premii naționale de literatură. Dintre romanele sale amintim Numele tău și Alte Erezii, publicat de Polirom în 2017 și Cutia Neagră, publicat de Timpul, căruia i-a fost decernat premiul pentru proză al revistei Convorbiri Literare.

Scrieți un comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.