Cultura astăzi

Începând de astăzi, până pe data de 19 decembrie, platforma noastră va găzdui dezbateri pe o altă temă, anume Cultura astăzi. Vom încerca să explorăm tensiunea dintre diferite seturi de valori care se înfruntă în prezent pentru a influența cultura în care trăim. Ne vom întreba dacă există ceva precum cultura universală sau dacă, dimpotrivă, avem de-a face doar cu o pluralitate de culturi locale, contingente în spațiu și timp. Totodată, vom reflecta și asupra relației dintre cultura românească și cultura occidentală, în contextul epocii noastre postmoderne. Vă așteptăm cu drag, în următoarele două săptămâni, gândurile pe marginea acestei teme.

Trei perspective asupra culturii astăzi: Georgeta Filitti, Virgil Iordache și Mirela Ivanciu

Mari oameni consacrați definitiv sunt numai cei validați de trecerea istorică a timpului. Admirația se manifestă printr-un urcuș permament către cultură înaltă, schimbarea persoanei celui care admiră și, de la un punct încolo, o modestie demnă rezultată din înțelegerea tot mai profundă a distanței față de marii oameni în termeni de cunoaștere și creativitate. Accesul la cultura înaltă nu e prilej de distanțare față de semeni, ci de apropiere înțelegătoare de ei, profitând de orice oportunitate ca să le deschizi și lor accesul, ca atunci când vrei să împărtășești o bucurie, fără a forța, respectând, cu delicatețe, libertatea.

Teatrul de artă, livada, biblioteca, înșelătoarea criză a culturii…

În postmodernismul sau în post-postmodernismul nostru nu e deloc exclus să fi scăzut consumul de cultură. Poate că suntem și mai puțini spectatori de teatru și cred că am fi fost astfel chiar dacă nu ar fi venit peste noi nenorocirea pandemiei. Nu cred însă nici în iminența sfârșitului teatrului și nici în dispariția teatrului de artă. De ce? Cantitatea fără calitate nu înseamnă nimic. Sau, vorba lui Pier Paolo Pasolini, adesea citată de același George Banu, Suntem puțini, însă venim de la Atena.