Petre Guran

Petre Guran este cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, doctor în istoria civilizaţiilor (2003) la École des hautes études en science sociales, Paris, și autor al volumelor Rendre la couronne au Christ. Etude sur la fin de l’idée impériale byzantine (SEBPB 1, Herlo Verlag, 2021) și Biserica în cetate. Studii de ecleziologie ortodoxă (București, 2014) și a peste 40 de studii în limbile engleză și franceză dedicate antropologiei faptului religios şi istoriei intelectuale a formelor de putere în lumea bizantină, antică și medievală.
Este co-autor la Oxford History of Historical Writing și Oxford History of Late Antiquity și a scris numeroase studii, articole şi recenzii în română, pe teme de istorie, arhitectură și religie. A fost director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, fellow al Center for Hellenic Studies, Princeton University și fellow NEC. A fost coordonator al volumelor Constantin Brâncoveanu et le monde de l’Orthodoxie, editura Academiei, 2015; Héritages de Byzance en Europe du Sud-Est aux époques moderne et contemporaine, ouvrage, editat de Olivier Delouis, Anne Couderc și Petre Guran, École française d’Athènes, Mondes Méditerranéens et Balkaniques, 2013; Împăratul hagiograf. Cultul sfinţilor şi monarhia bizantină şi post-bizantină, New Europe College, 2001.
Este cofondator, împreună cu Ana-Maria Goilav, al proiectului de educație alternativă Școala de la Bunești (www.bunesti.ro).

Românii, între ideea națională și ispitele globalizării

Ideea naţională și proiectul politic rezultat este competitorul direct al marilor idei imperiale europene. Este semnificativ de relevat că dintre toate ideile naţionale sud-est europene, ideea naţională română are o componentă politică foarte clară și elegantă, şi anume că ideea română sau romană, adică romanitatea românilor, trece dincolo de etnicitate și este afirmaţia unui statut politic, acela de cetăţean roman, cetăţean al Imperiului Roman, de om liber și apărat de privilegiile cetățeniei.