Martin S. Martin

Martin S. Martin (Martin Ștefan Constantinescu) a absolvit Facultatea de Medicină din București și a avut o carieră medicală dedicată bolilor de inimă: chirurg cardiac în România, cardiolog intervențional în SUA. După retragerea din activitatea medicală, a debutat în scris cu cărțile America povestită unui prieten din România; Cu mâna pe inimă, interviu luat de Corina Negrea, și America la răscruce - un dialog transatlantic, cu Cristian Pătrășconiu, toate publicate la editura Humanitas), eseuri și articole în revistele Viața Medicală,Republica, Marginalia și LaPunkt.

Mituri și realități despre universitățile americane. Totul despre învățământul superior din SUA: taxe, burse, criterii de selecție…

Învățământul postliceal american este valoros, bine organizat, foarte eficace și produce constant generații de absolvenți bine pregătiți. Nu trebuie uitat că valoarea foarte mare a performanței de educație a universităților se sprijină, în mare măsură, pe principiul capitalist al profitului: instituțiile care scad în performanță și nu fac față competiției sunt eliminate și înlocuite de altele, eficiente… costurile sunt mari, dar nu prohibitive pentru tinerii foarte muncitori. Chiar și cei mai lipsiți de mijloace pot face întreg parcursul dacă sunt motivați, muncesc din greu și se plasează deasupra mediei.