Dragoș-Sorin Păian

Dragoș-Sorin Păian a absolvit secția de Filosofie a Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. În prezent este student la Masterul de Consiliere și Consultanță Filosofică din cadrul UVT.
Pe lângă interesul său pentru filosofie, născut încă din timpul liceului, Dragoș este pasionat de literatură, urmând să publice o carte de proză scurtă.
Domeniile sale de interes sunt filosofia continentală, filosofia antică, etica, istoria artei și teologia. De asemenea, cititul reprezintă mediul să preferat de a se relaxa, iar discuțiile lungi cu prieteni și oameni apropiați sunt acele momente ce fac ca viața să merite a fi trăită.

Poezia ca instrument de dezvăluire a adevărului filosofic

După părerea noastră, Boethius folosește poezia pentru a dezvălui adevărul filosofic într-un mod dublu în opera sa: în primul rând, folosește versurile pentru a explica și prezenta adevărurile filosofice pe care ni le prezintă ulterior în proză; în al doilea rând, poezia este folosită ca un imn către Divinitate pentru a-i cere să lumineze mintea și să permită adevărului să iasă din starea sa de ascundere.

Angoasa – un afect care nu înșală

În cazul angoasei, rațiunea și bunul simț nu mai pot predomina. Acest afect are puterea de a distruge toate măștile subiectului, lăsându-l gol, în nuditatea sa primordială, fără pereți în spatele cărora să se ascundă. Starea de anxietate este atât de intimă și atât de dureroasă încât, în multe cazuri, bolnavul nici nu vrea să discute despre starea sa.