Andrei Paraschiv

Andrei Paraschiv este student în anul 3 la Facultatea de Filosofie. Este interesat de problema subiectului ca substrat al oricărei experiențe, de fenomenologie, de depășirea bulei idealist-solipsiste, de trecerea de la trăirea first-hand la întemeierea spațiului comun, la social, la politic; pe scurt, îl interesează relația dintre „eu” și „noi”, dintre subiect și lumea obiectivă.
În afară de filosofie, îi place să se mai ocupe de muzică (chitară, pian) și cu cititul textelor non-filosofice, adică literatura.

Mai putem justifica astăzi studiul disciplinelor clasice?

Astfel, consider că viziunea clasică este mai amplă și mai puțin reducționistă. Însă aceasta este problematică prin „paternalismul” care o caracterizează. Pe scurt, elevul este obligat să ia parte la un proces educativ a cărei valoare îi este de neînțeles în primă fază, promițându-i-se însă un dar pe care îl va înțelege și aprecia mai târziu. I se promite că, provocându-i-se un minim „rău” imediat, i se va provoca un bine mult mai mare în viitor, unul pe care nu îl poate concepe încă, dar de care se va bucura înzecit. Are foarte mult sens să avem o astfel de atitudine în creșterea copiilor.