Andreea Tănasie

Andreea Tănasie este absolventă a Universității din București, unde a studiat în cadrul Facultății de Litere, la specializarea Studii europene. Anul acesta a absolvit studiile de Master la Universitatea din Amsterdam, specializarea European Policy, concentrându-se pe geopolitică, politici externe și culturale. De asemenea, Andreea este alumni a organizației internaționale de jurnalism M100 Sanssouci Colloquium.
Printre interesele sale academice se numără ‘role theory’, socio-constructivismul, integrarea europeană, studiile de memorie și politica externă, atât de stat cât și europeană.
Andreea este pasionată de teatru, dans și literatură, iar în timpul ei liber iubește să călătorească și să se plimbe prin galerii și muzee de artă.

Libertatea și autonomia (nu) mai există în lumea artei

Experimentul artistic contemporan pare a-și transcende propriile limitări normative și a intra într-un spațiu idealizat al libertății, unde necunoscutul domină nevoile imediate ale simțirii. Această zonă a necunoscutului atrage și îndepărtează în același timp, căci invită la o utilizare inconfortabilă a atenției, în neconcordanță atât cu nevoia de contemplare a artei vechi, cât și cu ritmul rapid al secolului nostru. Aceste tensiuni se întrevăd în elementele de ordin politic și social care se regăsesc în manifestările artei contemporane. Dar mai există o relație de subordonare, pe care o explorează Julian Stallabrass în cartea sa – între neoliberalism și efectele sale asupra mesajului artei contemporane, relație care va face și subiectul acestei recenzii.

Compromisuri și cooperare în UE – raportări la criza erei digitale

Așadar, în fața situațiilor de criză, Uniunea Europeană s-a dovedit a fi deseori un proiect fragil. După cum observă Geoff Mulgan, ne este greu să ne imaginăm un viitor în care democrația prosperă, dar ne pregătim resemnați pentru dezastrul ecologic imanent și viitorul dominat de tehnologie. Pentru a fi pregătiți în fața crizelor de viitor, trebuie ca în primul rând să avem cunoștințele necesare în legătură cu procesele care ne ghidează viața socială și politică.