Alin Tat

Alin Tat este conferențiar universitar la Facultatea de teologie greco-catolică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, unde predă filosofie. A susținut un doctorat despre statutul filosofiei la Sf. Augustin. A publicat: Etudes thomistes (2001), Lecturi contra note. De la Sfântul Augustin la Omul recent (2003), Verus philosophus est amator Dei. Investigaţii filosofico-teologice (2004), Augustin, Dumnezeu şi filosofia (2006), Théologiques d’ailleurs (2007), Frumuseți străine sau despre filosofie, teologie și alte lumi (2014).
În centrul preocupărilor sale intelectuale se află tema relației dintre filosofie și teologie, esențială pentru înțelegerea lumii occidentale. Coordonează proiectul de traducere în limba română a principalelor opere ale lui Hans Urs von Balthasar și Adrienne von Speyr.

Fides et ratio

Atât filosofia, cât și teologia, presupun teoretizări ale experiențelor lor fondatoare, pentru a ajunge la perspective cât mai cuprinzătoare. Iar aici relația dintre cele două este nu numai de dorit, ci îmi apare ca inevitabilă. Întrebarea privește raportul dintre credință și rațiune și poate fi adresată atât filosofului cât și teologului. Forma cea mai adecvată a punerii problemei nu este excluziunea, ci dialogul.