Adrien Defrance

Adrien Defrance este student în cadrul programului de master „Lingvistica și didactica limbii engleze” la Universitatea din Lille, Franța. A absolvit cursurile de teoria muzicii și pian ale Conservatorului din Saint-Omer, iar acum oferă cursuri particulare de pian pentru copii și adulți. Domenii sale de interes sunt literatura, istoria, antropologia și filozofia.
Este fascinat de ideea de om complet, care reușește să aibă o viziune globală asupra lumii. Consideră că este importantă înțelegerea lumii dintr-o perspectivă unitară, care se bazează pe realizarea unor conexiuni în diferite domenii, fără a recurge însă la filozofia de sistem.

Visul lui Torkel: între Garizim și Ebal, Țara Canaanului

Parcursul lui Torkel este unul dialectic și îl forțează să-și ajusteze propria viziune despre lume. Oamenii nu sunt nici buni, nici răi. Această idee este reluată subtil de-a lungul intrigii, înainte de a fi afirmată fără subtilități în discursul final al mentorului lui Torkel. În realitate, locuitorii insulei Fagervik nu sunt mai buni decât cei ai insulei Skarsmund. Și aici, și acolo, oamenii suferă din cauza nedreptății, o perpetuează, iar lumea este imposibil de reparat.

Sartorialismul este un umanism

Sartorialismul nu impune dogme și îi permite fiecăruia să-și cultive, într-un spațiu civilizat, propria viziune estetică: concret și spiritual, costumul vrea să fie pe măsura omului. Această doctrină este moștenitoare a umanismului, înțeles ca o mișcare artistică și filozofică din secolul al XVI-lea care, departe de a se opune tradiției și civilizație europene, după cum susțin unii reacționari, a avut ca simplu scop reintroducerea unei încrederi în puterea omului și în capacitățile sale de a alege binele prin propriul discernământ, idee predicată de creștinismul apollinian și de înțelepciunea greacă.